Κηρήθρα 220γρ.

Η κηρήθρα έχει υψηλή διατροφική αξία και μπορεί να περιέχει γύρη, πρόπολη και βασιλικό πολτό – πρόσθετα προϊόντα μελισσών με δυνητικά οφέλη για την υγεία. Μπορείτε να φάτε ολόκληρη την κηρήθρα, συμπεριλαμβανομένου του μελιού και των κηρώδινων κυττάρων που το περιβάλλουν.

Κατηγορία:

Ιδιότητες

Η κηρήθρα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά.

Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία από διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά. Το κύριο συστατικό της είναι το ακατέργαστο μέλι, το οποίο προσφέρει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων – αλλά αποτελείται από 95-99% ζάχαρη και νερό. Επειδή δεν έχει υποστεί επεξεργασία, το ακατέργαστο μέλι περιέχει ένζυμα όπως η οξειδάση γλυκόζης, τα οποία προσδίδουν αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν το σώμα από ασθένειες. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, άνοιας, καρδιακών παθήσεων και ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η κηρήθρα περιέχει επίσης κερί μελισσών, η οποία παρέχει μακράς αλύσου λιπαρά οξέα και αλκοόλες. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Η κηρήθρα μπορεί να ενισχύσει και την υγεία της καρδιάς. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα και οι αλκοόλες που υπάρχουν στο κερί μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ανασκόπηση αναφέρει ότι οι αλκοόλες από μελισσοκέρι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL κατά έως και 29% ενώ αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη HDL κατά 8-15% .

Επιπλέον, η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων έως και 19% καθώς και τα αντιοξειδωτικά του μελιού μπορούν να βοηθήσουν τη διαστολή των αρτηριών που οδηγούν στην καρδιά. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κηρήθρα μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά ορισμένα βακτήρια και μύκητες. Για παράδειγμα, μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα κεριού μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι μυκήτων και βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των Staphylococcus aureus, Candida albicans, Salmonella enterica και Ε. Coli.

Η κηρήθρα μπορεί επίσης να συμβάλει σε ένα πιο υγιές ήπαρ. Μελέτη έδειξε μείωση των συμπτωμάτων – όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και ναυτία. Επιπλέον, η ηπατική λειτουργία επέστρεψε στο φυσιολογικό στο 1/3 των ασθενών που έλαβαν αλκοόλες μελισσών.