21/06/2019/
  • By ft

Η γύρη είναι το αρσενικό στοιχείο της γονιμοποίησης των ανθέων. Υπάρχουν δύο είδη γύρης, η ανεμόφιλη και η εντομόφιλη. Οι πρώτες μεταφέρονται με τον άνεμο και είναι άφθονες. Αυτές δεν περιέχουν τους αναγκαίους θρεπτικούς παράγοντες και είναι υπεύθυνες για πολλές από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες. Οι εντομόφιλες, μεταφέρονται από τις μέλισσες, ζυμώνονται από αυτές με το νέκταρ προκειμένου να γίνουν εύπλαστες και να αποκτήσουν τη μορφή σφαιριδίου με την οποία αποθηκεύονται στην κυψέλη.

Ο δράστης των γνωστών αλλεργιών είναι η ΑΝΕΜΟΦΙΛΗ γύρη, δηλαδή αυτή που μεταφέρεται με τον αέρα. Η ανεμόφιλη γύρη που αιωρείται στον αέρα καταλήγει στη ρινική κοιλότητα κι εκεί συμβαίνουν διάφορες διεργασίες στα ρινικά κύτταρα, μετά τις οποίες αρχίζει για τον αλλεργικό το μαρτύριο.

Η ΕΝΤΟΜΟΦΙΛΗ όμως γύρη, δηλαδή αυτή που συγκεντρώνουν οι μέλισσες, είναι κολλώδης και δεν ίπταται. Οι μέλισσες στην προσπάθειά τους να σχηματίσουν και να εξασφαλίσουν το φορτίο τους, προσθέτουν στη γύρη λίγο σάλιο και νέκταρ, γεγονός που συντελεί στην καταστροφή κάθε αλλεργιογόνου παράγοντα! Επειδή όμως δεν παίζει κανείς με την υγεία του, ρωτάει πάντα τον γιατρό του.